Melyik arckezelés való nekem? Melyik a leghatásosabb?

A tökéletes ránctalanító kezelés mindannyiunk számára más lehet. Életkorunk, bőrünk állapota, napirendünk, elvárásaink, fájdalomküszöbünk és persze pénztárcánk is meghatározhatja, hogy nálunk éppen melyik ránctalanító eljárás a favorit.

Mivel a bőr kötőszöveti rost (kollagén és elasztin) termelése igazán csak 30 éves kortól kezdve csökken, addig jól működhetnek a kozmetikumok. Efelett azonban már érdemes előre gondolni a kollagén megújítására. A hosszútávú eredménnyel bíró ránctalanító kezelések hatalmas előnye, hogy csak ritkán (1-2 évente) tesznek szükségessé újabb ránctalanító kúrát, így hosszútávon időt és pénzt is spórolhatunk.

A szépségipar hihetetlenül gyorsan fejlődik, egyre újabb és újabb technológiák segítik a kortalan szépséget kereső hölgyeket és urakat céljuk elérésében.

Mostanában az ún. HIFU nevű kollagén és elasztin megújító kezelés borzolja a kedélyeket, hiszen olyan eredményeket ígér a mindössze 1-2 órás kezelés, amely eddig csak plasztikai sebészek beavatkozásával volt elérhető.

Az Amerikai Esztétikai Plasztikai Sebészeti Társaság szerint a ‘nem-sebészeti’ (tűszúrás nélküli) eljárások népszerűsége 2021-ben jelentősen nőtt. Ezek a kevésbé invazív kezelések sokkal rövidebb felépülési idővel rendelkeznek és olcsóbbak, mint a sebészeti lehetőségek, viszont az általuk elért eredmények nem annyira drasztikusak és nem tartanak 10 évig. Emiatt a bőrgyógyászok a HIFU-t jellemzően az öregedés enyhe-közepes vagy korai jeleire ajánlják akár megelőzés célzattal is 35-55 korúaknak.

Ebben a cikkben megnézzük, szeretnénk kendőzetlenül, objektíven és teljesen őszintén beszélni arról, hogyan is működik az eljárás. Azt is megvizsgáljuk, hogy mennyire hatékony, és vannak-e mellékhatásai.

Tartalom

Mi is az a HIFU?

A HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) arckezelés speciális fókuszált ultrahangot használ, hogy hő pontokat hozzon létre a bőr mélyebb rétegében. Ez a hő megsérti a megcélzott bőrsejteket, ami arra készteti a szervezetet, hogy megpróbálja helyreállítani azokat. Ennek érdekében a szervezet kollagént termel, hogy segítse a sejtek újratermelődését. A kollagén az a bőrben lévő anyag, amely struktúrát és rugalmasságot biztosít a bőrnek.

Az American Board of Cosmetic Surgery szerint a nem sebészeti ultrahangos kezelések, mint például a HIFU:

  • feszesíti a nyakat
  • frissíti/feltölti az arcbőr megjelenését
  • felemeli a lógó szemhéjakat és szemöldököt
  • kisimítja az arcon lévő ráncokat
  • simítja és feszesíti a dekoltázson a bőrt


Ezt a technológiát először az orvosi praxisban használták. Néhány éve továbbfejlesztették a technológiát, és a mikrofókuszált ultrahang új dimenziót nyitott a szépségiparban, az arcfiatalítás terén.

Eljárás menete

A technológia megkapta a legszigorúbb hatóság az FDA (Amerikai Élelmiszer Engedélyeztetési Hivatal) minősítését, mely szerint az eljárás hatékonysága orvosilag igazolt, és szakértő kezekben megfelelően biztonságos. (Ez persze nem jelenti azt, hogy minden gép rendelkezik ilyen minősítéssel)

Bőrünk rugalmassága, feszessége kollagén és elasztin tartalmától függ. 30 éves korunk után bőrünk fokozatosan, szépen lassan elkezdi elveszíteni a feszességét és tónusosságát, mert az elasztin és kollagén termelődése lelassul, szervezetünk nem termeli olyan ütemben mint szükséges lenne. Általában a legszembetűnőbb dolog a szemhéj megereszkedése, majd az állcsont környéki rész is enged a gravitációnak. Ez természetesen mindenkinél más korban jelentkezhet, de 40 éves kortól már jellemzően zavaró tényező szokott lenni.

A HIFU arcfiatalítást az arc megtisztításával és a gél felhelyezésével kezdik. Ezután egy olyan speciális gépet használnak, amely rövid impulzusokban bocsátja ki az ultrahanghullámokat. Egy-egy kezelés általában 30-90 percig tart. A HIFU kezelés során a mikrofokuszált ultrahang század milliméternyi pontossággal jut a bőr mélyebb rétegeibe. A bejutott energia 65-85 C-os hőmérsékletet indukál, mely hatására a rostok „összeugranak”, egy azonnali liftinghatást biztosítva.

Más kozmetikai eljárásokkal, például a lézeres szőrtelenítéssel ellentétben a HIFU-arckezelés nem igényel semmilyen előkészületet. A kezelés végeztével nincs felépülési idő sem, ami azt jelenti, hogy az emberek a HIFU-kezelés után folytathatják mindennapi tevékenységeiket.

A kutatások szerint működik?

Sok kutatás szerint a HIFU arckezelés működik. Egy 2018-as áttekintés 231 tanulmányt vizsgált az ultrahangos technológia alkalmazásáról. A tanulmányok elemzése után, ami az ultrahangos bőrfeszesítés, testfeszesítést és cellulit csökkentést foglalta magába, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a technika biztonságos és  rendkívül hatékony.

Az American Board of Cosmetic Surgery szerint az ultrahangos bőrfeszesítés általában 2-3 hónap alatt pozitív eredményeket produkál, és a megfelelő bőrápolás segít fenntartani ezeket az eredményeket akár 1-2 évig.

A HIFU-arckezelés hatékonyságát vizsgáló koreai emberek körében végzett tanulmány szerint az eljárás a legjobban az állkapocs, az arc és a száj körüli ráncok javítására vált be. A kutatók összehasonlították a résztvevőkről a kezelés előtt készült szabványosított fényképeket a kezelés után 3 és 6 hónappal készült fotókkal.

Az általunk használt Serenity MED 3D HIFU gép bámulatos eredményeket produkál. A javulás szemmel látható. Kezelés előtt mindig érdemes fotót készíteni hogy később az eredmény összehasonlítható legyen.

Mellékhatások

Egy dél-koreai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kezelésnek nem voltak súlyos mellékhatásai, bár néhány résztvevő beszámolt duzzanatról és bőrpírről a kezelt területen.
Egy másik tanulmány szerint a résztvevők 25,3%-ának enyhe, tompa kellemetlenségei voltak a kezelt területen az eljárás után, de ez beavatkozás nélkül javult 1-2 napon belül.

Költségek

A HIFU-kezelések költsége sok mindentől függ: a helyszíntől, a kezelési protokolltól, a kezelések/lövések számától, kezelő gép minőségétől (tanusítványok) stb.

Az American Society for Aesthetic Plastic Surgery szerint a nem sebészeti bőrfeszesítő eljárások, például a HIFU átlagos költsége 2017-ben 1000 dollár felett volt (>300.000Ft) volt Amerikában és Nyugat-Európában.

Közép-Európában ugyanazt a kezelést töredék áron lehet megvásárolni, csakúgy mint a fogászati eljárások esetében. Ezért is egyre népszerűbb “egészség turisztikai” célpont Magyarország sok külföldi számára. És az eddigi tapasztalatok alapján a minőség sokszor magasabb is mint a nyugat-európai társ országokban.

Fontos információk

Ettől függetlenül a hagyományos arckezelésekhez képest ez egy viszonylag drágább és tartósabb kezelés, azért mert egy jó minőségű gép komoly minőség ellenőrzésen átesett kezelő fejekkel, nagyon sokba kerül. Vannak olcsó kezelések a piacon (pl teljes arc 20-30.000Ft-ért), nyilván olcsó gépekkel végzik, de gondolkodjunk el rajta, hogy megéri-e kockáztatni? Ilyen mélységekben végzett elrontott kezelés bizony nagyon komoly esztétikai problémákat okozhat!

Vendégeink véleménye:

Összefoglalás

Bizonyára Te is sokféle HIFU kezelési ajánlattal és árral találkoztál már a piacon. Nehéz a választás. Mi alapján dönts? Nagyon sok az olcsó, kínai gép, nyilván olcsó kezeléseket kínálva. Ehhez a kezeléshez, elengedhetetlenül fontos a nagyon precíz, szigorú minőség-ellenőrzésen átesett berendezés és tartozékai. Ez viszont nem a kínai gépek tartozéka. Tehát a konzultációs időpontok során tudakoljuk meg a gép minősítését, és saját biztonságunk érdekében kérjük el a kezelő oklevelét a gép kezelésének betanulásáról.

Nem biztos, hogy elegendő lesz egy kezelés. Ez a bőr állapotától is függ, de egy éven belül nem javasolt újra elvégeztetni. Ha otthon betartunk néhány szabályt, tovább fenntartható az eredmény: ha lehet, mellőzzük a dohányzást, igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, tartsuk be a napi bőrápolási rutint, és nem utolsó sorban szedjünk vitaminokat. (pl. a C-vitamin támogatja a kollagén újraépülését)

Nem sebészeti eljárásként a HIFU rövidebb felépülési időt igényel, mint a sebészeti arcfelvarrás, de az eredmények nem lesznek olyan drasztikusak/élesek. A kutatók mégis úgy találták, hogy az eljárás képes jelentősen feszesíteni a megereszkedett bőrt, kisimítani a ráncokat és javítani a bőr textúráját és akár  .

Megfelelő utókezeléssel a HIFU-kezelés előnyei körülbelül 1-2 évig tarthatnak.

Ha szeretnél több információt olvass tovább az általunk végzett kezelésről:

Remélem tudtam segíteni

Ha kérdésed lenne fordulj bátran hozzám

Szentesi Zsanett

Zsani

Megálmodó, Tulajdonos,
Okleveles HIFU specialista

Zsani az elektrokozmetikai kezelésekkel az itthoni tanulmányai befejezése után ismerkedett meg, majd pár Ausztriában töltött év során mélyítette el tudását ezen a területen. A kinti hozzáállás jelentősen formálta elképzeléseit mielőtt 2015 nyarán megnyitotta a Szépségmegállót. Akkor még 1 szobával és 1 szolgáltatással indult, ami mára 25 különböző kezelésre nőtte ki magát és több mint 5000 elégedett, visszatérő ügyfelnek segít.

Felhasznált források:

 

A Szépségmegálló szigorú publikálási irányelvekkel rendelkezik, és szakmailag lektorált tanulmányokra, tudományos kutatóintézetekre és orvosi egyesületekre támaszkodik. Kerüljük az egyéb hivatkozások használatát.

  • Kozmetikai sebészet Nemzeti Adatbank statisztikái. (2017).
    surgery.org/sites/default/files/ASAPS-Stats2017.pdf
  • Friel MT, et al. (2010). Az arcfelvarrásos betegek elégedettségének mérése: az Owsley Facelift Satisfaction Survey hosszú távú követési vizsgálattal [Absztrakt]. DOI:
    1097/PRS.0b013e3181dbc2f0
  • Guillen S. (2014). Nem-invazív bőrfeszesítés: Fókuszban az új ultrahangos technikák. DOI:
    doi.org/10.2147/CCID.S69118
  • Kim J, et al. (2014). A nagy intenzitású fókuszált ultrahang klinikai hatékonysága a bőrfelvarrásban. DOI:
    doi.org/10.25289/ML.2014.3.2.55
  • Ko EJ, et al. (2017). A nagy intenzitású fókuszált ultrahanggal (HIFU) végzett nem invazív testfeszesítés hatékonysága és biztonságossága [Absztrakt]. DOI:
    doi.org/10.1111/srt.12371
  • Laubach HJ, et al. (2008). Intenzív fókuszált ultrahang: A bőrön belüli precíz mikrokoaguláció új kezelési módjának értékelése. DOI:
    1111/j.1524-4725.2008.34196.x
  • Ono G, et al. (2014). Egy mikrofókuszált ultrahangrendszer értékelése a bőr lazaságának javítására és feszesítésére az alsó arcon. DOI:
    1177/1090820X14541956
  • Park H, et al. (2015). Nagy intenzitású fókuszált ultrahang a ráncok és a bőr lazaságának kezelésére hét különböző arcterületen. DOI:
    5021/ad.2015.27.6.688
  • Tadisina KK, et al. (2013). Nagy intenzitású fókuszált ultrahang az esztétikai plasztikai sebészetben.
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3742153/

Többi bejegyzés

Limitált ideig elérhető. Ne maradj ki!
Írd be a neved, és a kedvenc email címed,
majd kattints a “Jöhet!” gombra.

Biztos, hogy itt hagyod a kedvezményed?

INGYENES VIP klub Bronz tagság
Limitált ideig elérhető. Ne maradj ki!